Göz Makyajı
GÖZ YAPILARI
* UZAK GÖZLER
Birbirinden uzak gözlere sahipseniz gölgelendirmeyi far kullanarak göz kapağınızın kıvrımından burnunuza doğru yapmanız gerekir.
Burun kökünüzden kaşlarınıza doğru yapılan gölgelendirme birbirine uzak gözlerinizi yakınlaştıracak ve daha derin bakışlar elde etmenizi sağlayacaktır. Üst ve alt kirpiklere yoğun maskara sürebilirsiniz.
* YAKIN GÖZLER
Göz pınarından göz kapağının ortasına kadar açık renk göz farı kullanın. Eyeliner ı göz kapağının ortasından gözün dış ucuna doğru sürün ve dağıtın. Eyerlinerın göz pınarına yakın sürülmesi gözleri daha da yakınlaştıracağından tercih edilmemelidir. Maskarayı ise gözün sadece dış ucundaki kirpiklere sürün.
* DÜŞÜK GÖZLER
Bu tür göz tipinde genelde gözün sadece kapak kısmına yoğunlaşılır. Gölgelendirme yukarı ve dışa doğru yapılır. Göz altına kalem veya maskara sürülmesi tercih edilmemelidir. Sadece üst kirpiklere maskara sürülmeli ve orta koyuluktaki far göz pınarından kaşa doğru kullanılmalıdır.
* ÇIKIK GÖZLER
Göz kapağını koyu renk far ile gölgelendirerek kaşa doğru açılan bir renk oluşturun. Eyelinerı göz üstüne kalın şekilde sürün.
* KÜÇÜK GÖZLER
Beyaz göz kalemini göz içine sürerek küçük gözleri büyük gösterebilirsiniz. Gözün dış kısımlarına koyu renk gölgelendirme yapılarak göz büyütülür. Alt ve üst kirpiğe yoğun şekilde maskara sürülür.
* İRİ GÖZLER
Koyu renkleri tercih edebilirsiniz. Alt kirpik dibine koyu renk bir kalem kullandığında gözler kısık gözükür ve dolayısıyla küçülür. Ama iri göz her zaman avantajlıdır. Günlük makyaj için naturel tonlarda bir far uyguladıktan sonra göz kalemini ince bir çizgi şeklinde alt kirpik dibine sürebilirsiniz. Siyah renkteki kıvırıcı özellikli maskara uygulayıp makyajı bitirebilirsiniz.
PROFESYONEL MAKYAJDA IŞIK-GÖLGE-KAMUFLAJ UYGULAMASI(BAZ MAKYAJ)NASIL YAPILIR?
1- Yüz şekli belirlenir
2- Kamuflaj yapılacak bölge belirlenir ve kamuflaj edilir
* Sivilce varsa (kırmızı) — yeşil renkte kapatıcı
* Göz altı morluğu varsa — oranj renkte kapatıcı
* Mavi damarlar varsa — sarı renkte kapatıcı
* Ciltte sarı-gri bir görünüm varsa — flotal-mor renkte kapatıcı
* Kırmızı kılcak damar damar varsa kullanılmalıdır — yeşil renkte kapatıcı
3- Cilt rengine uygun fondöten latex süngerle uygulanır
4- Dar ve küçük olan bölgelere kullanılan fondöten, cilde kullanılan rengin 2-2 ton açığı olamalıdır. (aydınlatma yapıyoruz). Göz çevresine de aydınlatma uygulamamız gerekmektedir.
5- Geri plana atmamız gereken geniş bölgelere, cilde kullanılan rengin 2-3 ton ile kamuflaj yapılır.
6- Transparan pudra uygulanır. (transparan pudra renk verme parlamayı engeller ve sabitler)
GÖZ ŞEKİLLERİ VE GÖZ KUSURLARINI DÜZELTME REKNİKLERİ:
BADEM BİÇİMLİ GÖZLER: Gözün düşük olan son kısmına hiçbir uygulama yapılmamalıdır (eyeliner-far-rimel). Kullanacağımız far renklerini belirledikten sonra açık olan renk göz plisine kadar uygulanır.Gölgeleme için tercih ettiğimiz koyu renk farın dış köşesi, gözün düşük olan kısmından önce olmalıdır. İç tarafa doğru fırça yardımıyla dağılım sağlanmalıdır. Göz altında aynı koyu renk far ile gölgeleme yapılabilir yine dış köşeye dikkat edilmelidir. Göz pınarından başlayarak eyeliner uygulanabilir. Gözün dış köşesine yaklaşıldığında, doğal köşeyi takip etmek yerine hattı yukarı doğru çekmeliyiz. Rimel dış köşeye gelmeyecek şekilde uygulanmalıdır. Alt kirpiklere, hariç rimel sürebilir.
YUKARIYA DOĞRU ÇEKİK GÖZLER: Tercih edilen bir göz şeklidir. Ancak çok dikkatli çalışılmalıdır. Farın yönü ve eyelinerin şekli fazlaca yukarıya doğru uygulanırsa göz iyice yukarıyançekik gözükeceğinden bu rahatsız edici bir görüntü yaratabilir. Yukarıya doğru çekşk görüntü nötralize edilmek isteniyorsa; baz farın üzerine uygulanan koyu renk far, gözün dış köşesinden biraz daha içeride ve göz plisini aşmayacak şekilde uygulanmalı ve eyelinerin yönü doğal göz hattını taşmamalıdır.
ÇUKUR GÖZLER: Açık renk far göz plisinin üzerine ve kaş altına kadar uygulanmalıdır. Koku renk far ile gölgeleme yapılacaksa göz plsinin üzerinde bir hat belirlenmeli ve bu bölgeye uygulanmalıdır. Çukur olan bölgeye kesinlikle koyu renk far kullanmamalıyız.(koyu renk çukur olan bölümü daha da çukur gösterecektir, bu yüzden normal göz plisi üzerinde yeni bir göz plisi belirliyoruz.)
DAR GÖZ KAPAĞI: Göz kapağı dar ise göz plisi ve üzerine açık ton far, plis üzerinden belirlenecek yeni hatta koyu renk far uygulanmalıdır..(yeni bir göz kapağı yaratıyoruz). Eyeliner ve rimel ile göz makyajını tamamlıyoruz.
BİRBİRİNDEN UZAK GÖZLER: Aradaki uzaklığın görüntüsünü azaltabilmek için gözlerin iç bölümlerine koyu renk far dış köşelerine doğru açık renk far uygulanmalıdır. Kaşların iç köşeleri burun kemiğine yaklaşacak şekilde renklendirilmelidir.
BİRBİRİNE YAKIN GÖZLER: Gözün iç bölümüne açık,dış köşelere koyu renk far uygulanmalıdır. Dış köşeye uygulanmalıdır. Dış köşeye uygulanacak en koyu renk iyi bir şekilde vurgulanmalıdır.. Açık ve koyu renk arasındaki geçiş doğal görünümlü olup, keskin bir hatla birbirinden ayrılmış olmamalıdır. Eyeliner ve rimel uygulanarak makyaj tamamlanır.
İRİ GÖZLER-PATLAK GÖZLER: Göz kapağının oynayan kısmına mat ve koyu renk bir far uygulanır. Kullanılan koyu renk şiş ve iri olan bölümün geri plana atılmasını sağlayacaktır. Eyeliner gözü bütüyüp belirginleştireceğinden kullanılmamalıdır. Gözü küçük göstermek için göz içine siyah kalem çekilmelidir. Alt ve üst kirpiklere bolca rimel sürülerek göz makyajı tamamlanmalıdır.
UZAK DOĞULU ÇEKİK GÖZLER:
GÖZÜN ÇEKİKLİĞİ VURGULANMAK İSTENİYORSA;
Öncelikle göz kapağına açık renk far uygulanır. Göz bitimine göz şekline uygun koyu gölgeleme yapılır. Göz hattını belirginleştirecek şekilde eyeliner çekilir.
GÖZÜN ÇEKİKLİĞİ NÖTR DURUMA GETİRİLMEK İSTENİYORSA;
Öncelikle açık renk far göz kapağına uygulanır. Koyu renk far, gözün dış köşesinin bitimine kadar değil, birkaç kirpik öncesinde sonlandırılır. Keskin değil yuvarlak fırça darbeleri ile biraz kaşa doğru dağıtılmalıdır. Eyeliner gözün bitim noktasından daha önce sonlandırılmalıdır.
KÜÇÜK GÖZ: Göz üstüne kaşa kadar açık renk far uygulanır. Gözün altına ve devam eden üst kavisine koyu renk far uygulanır. Gözü daha büyük gösterebilmek için içine açık renk kalem çekilmelidir. Eyeliner biraz daha kalınca uygulanıp, bir miktar göz dışına taşırabilir. Bol rimel sürülerek makyaj tamamlanır.
GÖZ MAKYAJ UYGULAMA SIRALAMASI:
1- Göz kapağı üzerine baz(astar) renk far uygulanır. (sünger aplikötör ile)
2- Koyu renk far uygulama yapılacak bölgeye çeşitli büyüklük ve özellikteki fırçalarla istenen ifadeye göre renk sayısı değişebilir. 2 renk farile de uygulama yapılabilir 6 renk farla da uygulama yapılabilir. Önemli olan sıcak tonlar kullanılıyorsa tüm kullanılan far renkleri sıcak (somon-kahve-kızıl kahve-koyu kahve ve en koyu kahve vb.) sıcak olmalıdır. Soğuk tonlar kullanılıyorsa tüm far renkleri soğuk (açık gri-açık mavi-koyu mavi-lacivert) soğuk olmalıdır. En önemli kural açık renk far ile başlanıp yavaş yavaş renkleri koyulaştırmak ve en son ifadeyi verecek koyu renk farla noktayı koymaktır. İyi bir far çalışması için çok sayıda ve çeşitlikte fırçaya ihtiyaç duyulmaktadır.
3- Göz altına gölgeleme yapılacak ise tonlamada kullanılan koyu renkler ve fırça yardımı ile uygulama yapılır (göz altına yapılan uygulama ister far ister kale ile yapılsın, mutlaka uygun bir fırça ile dağıtılmalıdır. Böylelikle daha boğulu ve doğal bakışlar yakalanmış olur)
4- Göz içine kalem uygulaması (eğer gerekiyorsa)
5- Kaş altının açık renk far ile aydınlatılması.
6- Kaş kalemi veya far ile kaşa şekil verilip taranması işlemi
7- Göz şekline uygun eyeliner
8- Rimel
NOT: Far çalışmasını toz far, yumuşarak göz kalemi, aqua far veya yağ bazlı far kullanarak yapabiliriz. Kullanılacak malzeme, kullanılacak ortama göre belirlenir. Gölgelemelerde istenildiği kadar far tonu kullanılabilir.